Cyberdiefstal steekt steeds vaker de kop op. Ondernemers moeten zich beter wapenen tegen cybercriminaliteit. Als u dit niet doet, kunnen uw bedrijfsgegevens of persoonsgegevens van klanten op straat komen te liggen. Ook kan er geld van de bedrijfsaccount wordt weggesluisd of waardevolle strategische informatie worden doorgespeeld naar concurrenten.  Het beveiligen van bedrijfsgegevens is daarom eerder noodzaak dan luxe. We geven vast een aantal tips waarmee de beveiling van databeheer aanzienlijk vergroot kan worden.

nederland-internet-blog-tips-om-de-beveiliging-van-bedrijfsdata-te-vergroten

Risicoanalyse

Digitale bedrijfsbeveiliging begint met het in kaart brengen van kritiek factoren waarin alle media, data, software en netwerken meegenomen moeten worden. Ook het personeel dat er gebruik van maakt, is een belangrijk onderdeel van deze analyse. Veel bedrijven beschikken over deskundig IT personeel dat hierin een adviserende rol kan spelen. Anders zijn er talloze bedrijven die gespecialiseerd zijn in data- en systeembeveiliging. Informatiebeveiliging van Iron Mountain bijvoorbeeld, biedt prima oplossingen voor backup en recovery van data. Zorg er ook voor dat loggegevens bijgehouden kunnnen worden. Met logs kunnen problemen die zich hebben voorgedaan beter geanalyseerd worden.

Houdt software up-to-date

Veel bedrijven hebben lekken in datasystemen waardoor cybercriminelen relatief eenvoudig hun slag kunnen slaan. Installeer daarom een goede virusscanner, een firewall en installeer regelmatige software updates. VPN kan een uitkomst bieden voor personeel dat vaak op locaties buiten kantoor werkt. Hiermee kunnen medewerkers die zich buiten het bedrijfsnetwerk bevinden op een veilige manier verbinding te maken met dit interne netwerk. Ook zijn er diverse gratis programma’s te downloaden waarmee de computer gescand kan worden op schadelijke software.

Informeer uw personeel

Zorg er daarnaast voor dat het personeel op de hoogte is en blijft van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van databeveiliging zoals het gebruik van wachtwoorden, codes en protocollen. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat een onwetende medewerker een programma uit een onschuldig ogend mailtje opent en hiermee een virus op uw netwerk loslaat. Zorg er ook voor dat medewerkers sterke wachtwoorden kiezen en dat deze regelmatig gewijzigd worden.

Mocht het zover komen dat er door calamiteiten belangrijke gegevens verloren zijn gegaan, dan zijn er in de meeste gevallen nog mogelijkheden om de gegevens terug te halen. In zo’n geval wilt u een zo snel en compleet mogelijk herstel van de data. Datarecovery biedt hierbij vaak uitkomst.