Na de afgelopen gratis social media cursus heb ik gemerkt dat nog niet veel mensen op de hoogte zijn van het social media netwerk, Google+. Nog minder hebben gehoord over de grote mogelijkheden met Google+ Hang Outs. Dus deze blog begint even met een kleine introductie.

 Google+ is een sociaal netwerk dat op 20 september 2011 openbaar werd, na groot succes met een bètaproef van drie maanden. Een week nadat Google+ openbaar werd, had het netwerk al 50 miljoen gebruikers. Google geeft helaas weinig cijfers weg over dit netwerk, dus er kan niet veel gezegd worden de actieve gebruikers of het aantal gebruikers in Nederland.

Een van de grote voordelen van Google+ ten opzichte van andere netwerken is Google Hangouts. Hiermee kan de gebruiker met iemand uit zijn cirkels (lijsten in Facebook, maar Google+ was eerder). Hangouts is een combinatie van het programma Skype met screencasting. Skype is een programma waarmee gebruikers met elkaar kunnen communiceren via een webcam en gebruikers naar elkaar toe kunnen bellen. Screencasting betekent het opnemen van het beeld op je computer. Er kan tegelijkertijd gebruikt gemaakt worden van de webcam en het scherm kan getoond worden. Dit betekent dat u ook gewoon een presentatie of document op het computerscherm kan tonen, terwijl u met iemand praat.

Als je al ooit Hangouts hebt gebruikt, zult u gemerkt hebben dat je het toevallig had aan staan en iemand langs zag komen. Met Google+ is het moeilijk om een leuke Hangout op het moment op te merken.

De internetbrowser Chrome heeft een extensie gemaakt, ‘My Hangouts for Google+’. Deze extensie maakt een toolbar in je browser en waarschuwt je als er een Hangout plaatsvindt, openbaar of van iemand uit je cirkel. Met deze extensie kan je ook screenshots nemen, ‘moments’.

Het is maar een kleine, gratis extensie maar de extensie komt met veel features:

  • Het laat openbare Hangouts wereldwijd zien
  • Het laat de Hangouts in je cirkels zien
  • Je kan snel meedoen met een Hangout
  • Screenshots maken en het bekijken in de galerij
  • In een pop-up is te zien hoeveel vrienden er mee doen
  • Daarin zijn ook alle updates op Google+ te zien
  • Goede hulp bij errors
  • Snel, veilig en beveiligd

De ontwikkelaar achter de extensie belooft dat er snel nieuwe features en updates komen. Binnenkort zal er niet alleen te zien hoeveel vrienden van jou in de Hangout zitten, maar komt er ook de naam apart bij te staan.

In de afbeelding hieronder is het venster te zien wanneer je kijkt hoeveel mensen er in een Hangout zitten. De andere mensen zijn ook zichtbaar naast je vrienden.

Eenmaal in de Hangout kan je een screenshot maken die in de persoonlijke galerij komt te staan en vanuit daaruit is het makkelijk te delen.

De verwachting is dat er in de komende tijd veel meer applicaties voor het netwerk zullen komen. Zeker met de mogelijkheden die Google+ hiervoor biedt.