telefoon_kwijtNadat een vriend van mij dit weekend zijn telefoon was verloren met daarop zijn apps en privé-informatie, ben ik eens op internet gaan zoeken wat de mogelijkheden zijn om je telefoon op afstand te laten blokkeren.

Want naast dat het al vervelend genoeg is dat je tijdelijk niet bereikbaar bent, staan er op de meeste telefoons tegenwoordig veel privé-informatie. Veel apps slaan informatie op, mensen internetbankieren via hun telefoon en slaan voor het gemak het wachtwoord op, gegevens van vrienden worden opgeslagen en zo kunnen we nog wel even door gaan.

Maar behalve alles beveiligen met moeilijke wachtwoorden is er op dit moment nog niet veel te doen tegen het beveiligen van je telefoon. Want zelfs de provider kan je niet helpen met het blokkeren van de inhoud, het enige wat zij voor je kunnen doen is het nummer blokkeren.

Toen dacht ik, het moet met de huidige technologie toch mogelijk zijn om vanaf een afstand contact te leggen met de telefoon en deze te blokkeren of in het ergste geval compleet te formatteren. Na wat zoeken op internet kwam ik dit YouTube-filmpje tegen, waarin een groep jongens van een Amerikaanse Universiteit juist dit idee aan het uitwerken zijn.

Naast het geheel blokkeren van de inhoud, moet het dan ook mogelijk zijn om tijdelijk inhoud te blokkeren of te verwijderen. Dit zou natuurlijk uitermate geschikt zijn voor overheden of bedrijven met gevoelige informatie. Werknemers kunnen op kantoor via hun telefoon bij belangrijke informatie maar op het moment dat zij het gebouw of terrein verlaten is de informatie geblokkeerd of  tijdelijk verwijderd. Dan zullen de gevallen van verloren USB-sticks in de trein of taxi ook een stuk minder worden.

Het zal nog wel even duren voordat deze techniek voor iedereen beschikbaar is, maar een begin is er.

Graag hoor ik van jullie, wat jullie over deze ontwikkeling vinden.