kan Twitter wetten veranderen?

//kan Twitter wetten veranderen?

kan Twitter wetten veranderen?

140 tekens; dat is alles wat je tot je beschikking hebt om je te uiten op microblog Twitter. Toegegeven, je kunt je tweets verrijken met onder andere foto’s (bijv. Twitpic) en korte url’s (bijv. bit.ly) maar het feit blijft toch echt dat op Twitter het motto ‘kort maar krachtig’ de regel is. Soms blijken 140 tekens echter al vele malen te krachtig, zelfs zo krachtig dat ze rechtszaken als gevolg hebben.

Bewijsstuk 1: Courtney Love (vooral bekendheid als ega van wijlen Kurt Cobain) werd aangeklaagd na een andere Twitteraar te hebben beledigd middels enkele tweets.
Bewijsstuk 2: Een 15-jarige jongen uit Maassluis onder de Twitternaam @mr_lovejunk werd afgelopen november aangehouden door de politie na op Twitter met een schietpartij te hebben gedreigd.
Bewijsstuk 3: Een jaar geleden raakte Twitter zelf betrokken in het spervuur toen diverse autoriteiten eisten dat het microblog informatie openbaar maakte die zouden helpen bij het aanklagen en oppakken van Julian Assange, het boegbeeld van WikiLeaks.
Bewijsstuk 4: Er zijn talloze Twitteraars die zich voordoen als beroemdheden, zij het om te amuseren, te imiteren of om te provoceren. De politieke en maatschappelijke druk om vooral de activiteiten van de laatstgenoemde groep te beperken dan wel te verbieden lijkt alsmaar sterker te worden.

De bovenstaande bewijsstukken tonen aan dat Twitter, al dan niet onbedoeld, meer macht en invloed heeft dan men in eerste instantie zou denken van een platform dat mensen enkel berichtjes van 140 tekens de wereld in laat sturen. Ze tonen ook aan dat Twitter de grenzen van de legaliteit en moraliteit lijkt te verleggen. Sommigen eisen een inperking van de mogelijkheden op Twitter, anderen lijken algehele vrijheid te prefereren. Het internet is toch immers een publiek en ongebakend medium?
Het feit blijft dat 140 tekens ruim voldoende blijken te zijn om een discussie op gang te brengen over wat er nu wel en niet mag op het internet; over wat er nu wel en niet verboden moet worden; over de mate waarin en de wijze waarop de regels en wetten van de offline wereld toegepast mogen en kunnen worden op de online wereld.

(Bron: Mashable)

By | 2017-10-18T09:56:38+00:00 februari 4th, 2012|twitter|1 Comment

About the Author:

In 1995 is Stefan Rooyackers begonnen als internet marketeer. Hij heeft in de jaren 90 geholpen met de websites van de Postbank, Funda, ABN AMRO, ASR Bank en Independer. In 1999 is hij voorzelf begonnen en gaan specialiseren in SEO en Google Adwords. Later is daar het volledige social media bij gekomen. In 2012 heeft hij Stichting Gezondheid Nederland opgericht. Hiermee wil hij een steentje bijdragen aan een vitalere en duurzame wereld. Deze non profit organisatie maakt onder andere trainingen op het gebied van gezondheid, zowel de lichamelijk als geestelijke gezondheid.

One Comment

  1. Eva | veranderen 20 februari 2012 at 15:33

    Veranderen of aanpassen van wetten om twitter aan banden te leggen? Goede vraag. Een evenwicht tussen persvrijheid en vrije menigsuiting en beschermen van uw leefomgeving. Niet gemakkelijk. In welke zin ga je de wet veranderen? Eva Joos.

Comments are closed.