Hier in West-Europa kunnen we al bijna niet meer leven zonder internet, zoals laatst dat het netwerk van Blackberry  een aantal dagen uit de lucht was. Mensen weten meteen niet wat ze moeten doen, denken dat ze onbereikbaar zijn en zijn bang dat ze alles missen wat hun “vrienden” doen.

Maar in grote gedeelten van Afrika is er nog helemaal geen internet, kinderen kennen niet de laatste nummers op Youtube, er wordt niet getwitterd dat iemand 4 uur heeft gelopen om water te halen en Googlen is daar al helemaal niet in het woordenboek opgenomen.

Langzaam worden nu de eerste stappen gemaakt om dit enorme continent met elkaar te verbinden via internet, kabels worden getrokken en de opkomst van mobiel internet is ook gestaagd aan het groeien. Maar dan nog moeten we niet vergeten dat er maar 1 internet gebruiker is op 10.000 mensen. Deze cijfers komen voornamelijk doordat de Zuid-Afrikaanse landen zoals Kenia en Nigeria veel inwoners hebben maar heel weinig internet gebruikers.

Vanuit Westerse landen worden er nu behoorlijk wat project opgestart om er voor te zorgen dat de kinderen die naar school kunnen, in aanraking kunnen komen met internet en de mogelijkheid om de laatste leerstof te ontvangen via de e-learning projecten. Maar wat dan vaak het struikelblok is dat er door Westers geld computers worden gekocht, maar niemand weet hoe je deze moet gebruiken, dus ze staan dan mooi te verstoffen in een hoekje van een klaslokaal.  Als voorbeeld ben ik zelf een keer voor een schoolproject bij de zo geheten zwarte scholen in Zuid-Afrika geweest, waar een schooldirecteur vol trots liet zien dat ze net een splinter nieuwe digitaal whiteboard hadden gekregen, één klein probleempje er was geen stroom dus de stekker hing er prachtig naast.

Africa_Subscriber_GrowthHet is nu voor bedrijven ook nog niet aantrekkelijk om in Afrika hun producten aan te bieden, omdat er gewoon te weinig online bezoekers zijn, in Nigeria is Facebook de meeste bezochte site van het land en dan nog is dat maar 3% van de bevolking. Het idee om vanuit het mobiele netwerk internet aan te bieden is een goed plan, want vorige jaar heeft Afrika, West Europa ingehaald met 547 miljoen mobiele telefoon connecties. De mogelijk om klanten te bereiken is er dus wel alleen moet het nog voor de massa mogelijk zijn om mobiel internet te gebruiken.

 

 

 

 

Om er voor te zorgen dat ook de dunner bevolkte gebieden van Afrika aan het internet te krijgen, zal de prijs van een simpele smartphone flink omlaag moeten, want het telefoon netwerk in Afrika is namelijk behoorlijk goed dekkend en hoeven er dus niet hele dure internet kabels door de grond getrokken worden.

Afrika-mobiel

 

 

 

 

 

 

 

 

De verwachting is dan ook dat in de komende jaren, grote bedrijven zullen investeren in het laten groeien van de mobiele internet markt in Afrika.

afrikaanse_telefoon _winkel