Wat is Google+?

Google+ is de laatste poging van zoekmachinegigant Google om een sociaal netwerk te ontwerpen dat de strijd aan kan gaan met Facebook. Google+ is gelanceerd op 28 juni 2011.

Google+ is een sociaal netwerk met een collectie van verschillende sociale componenten. Deze componenten zijn Stream (waar de nieuwsberichten verschijnen), Sparks (aanbevelingen), Hangouts (een video chat service), Circles (waar je vrienden kunt volgen en indelen), spelletjes en foto’s. Al deze onderdelen worden later toegelicht in de serie artikelen over Google+.

Google heeft voor de naam Google+ gekozen omdat een verlengstuk is van Google. Het is een verbetering van Google, daarom heeft Google in de navigatiebalk van hun site bovenaan het Google+ logo toegevoegd, zodat gebruikers meteen naar hun eigen profiel kunnen gaan. Ook worden hier meldingen weergegeven (als er nieuwe meldingen zijn), net zoals bij Facebook.

Waarom zou iemand Google+ gebruiken?

Een aantal redenen waarom mensen Google+ gebruiken:

  1. Het is een combinatie van delen van gemeenschappelijke interesses en de toegang tot interessante mensen en ideeën. De “relatie” hoeft niet van twee kanten te komen, je kan ook iemand volgen. Op Google+  heb je geen toestemming nodig om vrienden te worden met iemand, je kan deze gewoon volgen.
  2. Er is meer interactie. Er wordt meer gedeeld en commentaar gegeven dan op Facebook.
  3. Het is een meer volwassener en professioneler netwerk dan Facebook en gebruikersvriendelijker.
  4. Het is een combinatie van het beste van Twitter en Facebook.
  5. Het heeft een “schone” interface. Het is niet vervuild met allemaal verzoeken van spelletjes zoals op Facebook.
  6. Je kan gemakkelijk kiezen met wie je iets deelt.
Screenshot Google+ profiel:

Google+ profiel aanmaken

Aanmelden op Google+ kan via Gmail of Google Apps. Het aanmelden is simpel: naam en geboortedatum invullen en je kan direct beginnen op Google+.

Als eerst kan je je profiel compleet maken. Google+ vraagt voor een korte beschrijving van jezelf, werkervaring en opleiding. Ook wordt gevraagd een profielfoto te kiezen. Daarna kunnen er nog andere details ingevuld worden zoals relatiestatus, plaatsen waar je gewoond hebt, huidige baan, nickname etc. Aan de rechterkant is er ruimte om links toe te voegen (bijvoorbeeld van je website, blog, Facebook, Linkedin). Er kunnen ook privacy-instellingen worden ingesteld, zoals wie er allemaal contact met je kunnen opnemen.

Ook laat het profiel zien wie je hebt toegevoegd aan je Circles en wie jou heeft toegevoegd. Aan de linkerzijde kan je de privacyinstellingen aanpassen om je profiel meer openbaar of privé te tonen.

Het volgende artikel over Google+ gaat over Circles.