Mocht het nieuws je zijn ontgaan: Facebook zal morgen haar IPO (Initial Product Offering oftewel haar beursnotering) in dienen. Na maandenlang (zo niet jarenlang) wachten is het dan toch zover: het grootste social media platform ter wereld zal haar deuren openen voor beleggers (zij het weliswaar met een flinke geldbuidel). De schattingen over de initiële notering van het bedrijf lopen vrij ver uiteen, van enkele miljarden tot boven de ‘magische’ 100-miljard-grens. Maak je geen zorgen, de echte beursgang zal naar verwachting pas plaats vinden in maart of april. Je hebt dus nog even tijd om geld te verzamelen en je in de gelederen van potentiële Facebook-aandeelhouders te gaan begeven.

Echter, het hoofdonderwerp van deze post is niet Facebook’s beursgang. Het gaat over Facebook’s strategie ná dat bewuste moment. Hoe gaat Facebook ervoor zorgen dat de waarde van haar aandelen zullen blijven stijgen? Het antwoord: een nieuw ‘behavioral ad targeting system’. Oftewel: een nieuwe manier om ervoor te zorgen dat advertenties op Facebook nog beter terecht komen bij de gewenste doelgroep. De naam van het nieuwe paradepaardje? “Open Graph action spec targeting”; klinkt logisch toch? Nee, dat vond ik ook niet.

Wat houdt het nieuwe systeem precies in? In plaats van de normale ppc-formule (Pay Per Click) waarin bedrijven betalen voor het aantal kliks op hun advertenties, heeft Facebook nu een manier ontwikkeld om mensen niet alleen geïnteresseerd te laten worden in producten (demand generation) maar waarin gebruikers ook meer dan ooit worden gestimuleerd om hun interesse te verzilveren (demand fulfillment). Door op specifiekere wijze mensen gedurende de gehele sales funnel te blijven stimuleren om een bepaald product of een bepaalde service aan te schaffen. De ‘hele sales funnel’ bestaat niet alleen uit de standaard Facebook-advertenties maar ook uit de almaar toenemende verscheidenheid aan apps op het platform. Heel simpel: installeer je een app gerelateerd aan reizen, dan wordt je via de app door bedrijven in dezelfde sector nogmaals gestimuleerd om hun producten te kopen. Installeer je een app gerelateerd aan eten, dan zul je waarschijnlijk vaker advertenties die gerelateerd zijn aan eten voorbij komen. Enfin, je snapt het denk ik wel.

De ‘bottom line’: door de combinatie van Facebook’s normale ads en de opkomende app-markt op het platform kan er, of althans dat is de bedoeling, meer geld per gebruiker  verdiend worden, kan Facebook dus hogere prijzen voor haar advertenties vragen en kan het zo dus meer geld per click verdienen.

 

(Bronnen: Gawker, TechCrunch)