Met de sterke groei van Facebook moet het bedrijf ook investeren in data servers. Nu staan deze servers nog allemaal in Amerika met de nieuwste in North Carolina, maar Facebook erkend dat er een plan is om een server center in Zweden te bouwen. Dit server complex wordt naar alle waarschijnlijkheid gebouwd in het dorp Lulea, wat maar 96 Km van de Noordpool af ligt. Dit zal tevens het eerste server center zijn buiten Amerika.

facebook-ijsbeerEr kwam natuurlijk meteen de vraag: waarom zo dicht bij de Noordpool? Facebook verteld dat het een bewuste keuze is, omdat de temperatuur in Lulea zelfs in de zomer vaak niet hoger wordt dan 26,7 °C. Dit heeft dan als grote voordeel dat het veel minder energie en dan ook geld kost om de servers koel te houden.

Het nieuwe complex staat gepland om in 2014 gebouwd te worden en krijgt een oppervlakte van zo’n  28.000 vierkante meter en zal door waterkracht centrales voorzien worden van de nodige stroom.

De servers die zorgen, voor de likes, status updates en overige updates, voor de 800 miljoen Facebook-gebruikers staan nu in California, Virginia en Oregon. Met de bouw van server centers in Europa wil Facebook er voor zorgen dat de sitesnelheid voor Europese gebruikers omhoog gaat.