Als de woorden “Charlie bit my finger” je niets zeggen ben je waarschijnlijk de afgelopen vier jaar niet in de buurt van een computer geweest. Het filmpje waarin 1 jaar oude Charlie zijn oudere broer in de vinger bijt ging viraal en heeft bijna 400 miljoen hits binnengehaald.

http://youtu.be/_OBlgSz8sSM

Vroeger had het filmpje Charlie’s ouders allicht een kleine zak aan prijzengeld opgeleverd door het op te sturen naar een tv programma zoals America’s Funniest Home Videos en dat was dan dat geweest.

In het internet tijdperk zijn familiefilmpjes een heel eigen leven gaan leiden op YouTube, waar inzenders een veel groter publiek vinden en waar veel meer geld te verdienen is. In het geval van Charlie en zijn vader, Howard Davies-Carr, heeft het filmpje van 56 seconden honderden miljoenen hits en zelfs een eigen Wikipedia pagina opgeleverd, welke de jongetjes Davies-Carr in mini-beroemdheden veranderden en waardoor ze zelfs werden gevraagd handtekeningen uit te delen. Ze hebben er ook zo’n £120.000 (ruim €140.000) mee verdiend, en zij zijn niet de enigen.

Met dank aan reclame op de website, via het YouTube Partner programma, kunnen familiefilmpjes geldbedragen van £8000 (€9000) tot maar liefst £100.000 (€117.000) opleveren, mits het meteen een enorme hit is. Er zijn verschillende betalingsprogramma’s beschikbaar op YouTube Partners. Je kunt 70 eurocent per 1000 bezichtigingen verdienen, of betaald krijgen elke keer wanneer iemand daadwerkelijk op een reclame klikt.

Als je wilt beginnen met geld verdienen aan je familiefilmpjes zul je aan bepaalde eisen van YouTube moeten voldoen, zoals het zorgen voor originele inhoud en het “regelmatig uploaden van filmpjes die worden bekeken door duizenden YouTube gebruikers, of het publiceren van populaire of commercieel succesvolle filmpjes op andere manieren.”

Naast het verdienen van een zakcentje met je familiefilmpjes krijg je ook toegang tot YouTube’s analytics tools en profiteer je van YouTube’s promotie.

Omdat YouTube filmpjes zich vaak van het computerscherm naar televisie verplaatsen, met gastoptredens in populaire talkshows zoals Ellen, is het potentieel om geld te verdienen met YouTube filmpjes niet te onderschatten.

Simply Zest komt wel met een belangrijk punt door het berekenen van de opbrengsten van Charlie’s bijt per hit — €0,001. Hoewel dit op z’n best gezegd een minuscuul bedrag is, is het nog altijd geld voor niets.

Bron:
TheNextWeb